borduurpakketten en knooppakketten

Een knoopkussen of knooptapijt maken

Een knoopkussen maken, of een tapijt knopen, hoe begin je er aan?

Een tapijt maken:

Knooptapijten zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen vierkant of rechthoekig zijn, maar ook de vorm van de tekening hebben. Die uiteindelijke vorm bepaalt niet alleen hoe je het afwerkt, maar ook hoe je er aan begint.

Bij een gevormd tapijt begin je gewoon te knopen op enkelvoudig stramien.

Wordt het vierkant of rechthoekig, dan heeft het stramien aan 2 zijden een zelfkant. Aan de andere twee zijden is het stramien doorgeknipt. Die geknipte kanten kan je ineens omplooien tot tegen de tekening, zodat je bij de eerste en laatste paar rijen je knopen kan maken over dubbel stramien.

Eens het tapijt volledig geknoopt is, blijven enkel nog de 2 zijden met de zelfkant die je omplooit en tegen de achterkant van het tapijt met kleine steekjes vastnaait.

Alhoewel je het stramien kan omplooien, is dat niet noodzakelijk. Je kan het tapijt ook volledig op enkelvoudig stramien knopen zoals je bij een gevormd tapijt zou doen en nadien de kanten allemaal tegen de rug naaien.

Een kussen knopen:

Bij een kussen knoop je altijd de volledige tekening op enkelvoudig stramien (= je plooit je stramien nergens dubbel)

De voorbereiding:

1. Op je stramien vind je ergens langs de rand een serie geschilderde blokjes. Dat is de kleurlegende.

knooppakket-maken-01.jpg

2. Sorteer je kleuren en neem van iedere kleur 1 draadje, die je in de juiste kleurenvolgorde bij ieder blokje van de legende legt. (Kleuren sorteren doe je best bij daglicht)

knooppakket-maken-02.jpg

3. Knoop aan ieder blokje een draadje van de bijhorende kleur. Hou er rekening mee dat de geschilderde kleuren op het stramien niet altijd overeenkomen met de kleur van de draad. Vooral bij tekeningen waarbij je veel tinten van eenzelfde kleur hebt kunnen de verschillen tussen de garenkleuren onderling heel klein zijn. Op het stramien zijn ze dan dikwijls in meer contrasterende kleuren geschilderd. Op voorhand goed sorteren is dan van groot belang. En bij twijfel kan je tijdens het knopen steeds nakijken op je kleurlegende welke kleur draad je dient te gebruiken voor welke geschilderde kleur.

Heeft de tekening een egale achtergrond, dan is deze meestal niet op het stramien geschilderd en is ze ook niet in de legende aangegeven. In dat geval heb je dus 1 kleur garen meer dan er blokjes zijn

De knooptechniek:

1. Steek de knoophaak onder de dwarsdraad van het stramien tot het beweegbare lipje van de haak boven de dwarsdraad ligt.

knooppakket-maken-03.jpg

2. Leg 1 draadje van de gepaste kleur onder de haak en vouw het dubbel. Neem de beide uiteinden met 1 hand vast. Terwijl je met de andere hand de haak een kwart naar rechts draait leg je de draadjes in de open haak.

knooppakket-maken-04.jpg

3. Trek de haak zachtjes naar je toe, tot het lipje dichtklapt en de draad vasthoudt.

knooppakket-maken-05.jpg

4. Laat de uiteinden van het draadje los en trek nu de haak met het draadje door de ontstane lus. Hou daarbij het stramien tegen. Is de haak uit het stramien, dan is de knoop gemaakt.

knooppakket-maken-06.jpg

5. De knoop zit nog los en heeft nu waarschijnlijk 1 korter en 1 langer draadje. Trek hem vast op zodanige manier dat de beide eindjes even lang worden.

knooppakket-maken-07.jpg

Is de achtergrondkleur niet op het stramien geschilderd, dan wordt met hoekjes (zie pijlen) aangeduid waar de tekening begint en eindigt, zowel bovenaan als onderaan op het stramien. Knoop niet voorbij deze hoekjes! Daar is de hoeveelheid draad in je pakket niet op voorzien en bovendien heb je ongeknoopte randen nodig om te zomen of een rug tegen te naaien.

knooppakket-maken-08.jpg

6. Heb je van iedere kleur een draadje aan de legende geknoopt, behalve eventueel de achtergrondkleur, dan kan je aan de eigenlijke tekening beginnen.

Je begint met de onderste rij eerst en werkt zo verder naar boven. Je knoopt in ieder hokje 1 draadje.

knooppakket-maken-09.jpg

Je knoopt altijd van links naar rechts.

knooppakket-maken-10.jpg

Vind je het leuker om met verkorte rijen te knopen, zodat je sneller resultaat ziet, zorg er dan voor dat je bij iedere volgende rij een of meerdere knopen minder legt dan bij de vorige, zodat je een schuine rand krijgt van L. boven naar R. onder en niet omgekeerd of het wordt nadien moeilijk om de haak door het stramien te krijgen, wanneer je terug met de onderste rij verder gaat omdat de reeds gemaakte knopen in de weg zitten.

knooppakket-maken-11.jpg

Als je met verkorte rijen werkt, werk dan best steeds een rijtje van dezelfde kleur volledig af, om nadien niet te vergissen in de kleuren.

Tijdens het knopen komen er pluizen op het werk te liggen. Verwijder die regelmatig door voorzichtig, in alle richtingen, met de platte hand over het geknoopte gedeelte te wrijven.

De afwerking:

Hoe werk je een knoopkussen af?
Hoe werk je een knooptapijt af?

Naar andere handwerktips.

Naar de collectie knooppakketten.

Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming.