borduurpakketten, knooppakketten en diamond paintings

Diamond Painting met vierkante diamantjes

Diamond Painting - vierkant

Diamant painting: "schilderen" met vierkante diamantjes  - steentjes

 

    

2018-12-diamond-painting.jpg

 

Steentje pakken - Steentje op stof drukken - Klaar! 

Het resultaat is schitterend (letterlijk) en prachtig!

Vierkante steentjes hebben meerdere kanten, waardoor het licht er op een andere manier door weerkaatst wordt als bij ronde steentjes.  Ronde steentjes zijn makkelijker te plaatsen, omdat rond altijd past. Bij ronde steentjes blijft altijd een gedeelte van de stof zichtbaar. Bij vierkante steentjes is het de bedoeling dat je ze mooi tegen elkaar plaatst. Daardoor blijft er in de tekening geen stof meer vrij. Deze wordt helemaal door de diamantjes bedekt. 

Dat mooi naast elkaar plaatsen vraagt wel enige handigheid. Als je het nog nooit gedaan hebt met vierkante steentjes, en je zou een groot en prachtig stuk willen maken, willen we jou toch aanraden vooraf even te oefenen met een klein pakketje, zodat je het "in de vingers" krijgt. En dan kan je aan het grote, prachtige stuk beginnen...

 

Inhoud van een pakket Diamond Painting met vierkante steentjes:

- een stevige stof met symbolen waarop je de bijhorende kleur diamantjes plaatst.

- symbolenlijst (de kleurlegende) met kleurnummers staat op de zijkant van de stof.

- zakjes (vierkante) steentjes in verschillende kleuren, die elk een nummer hebben

- plastic bakje

- blokje was

- pen

Voorbeeld van een willekeurig (klein) diamond painting pakket met vierkante steentjes:

diamond-art-inhoud-500.jpg

 

Prijzen:

Zijn afhankelijk van het formaat van het afgewerkte stuk en het merk.

 

Werkwijze Diamond Painting met vierkante steentjes:

Waar beginnen? Bij kleine werkjes maakt het niet uit aan welke kant je begint, boven of onder. Bij grotere paintings kan het praktischer zijn dat je bovenaan begint, zodat je het bewerkte stuk steeds verder van je weg op je tafel kan schuiven. Het onbewerkte gedeelte kan je gemakkelijk over de rand van de tafel "uit de weg rollen". Je kan zelf kiezen of je links of rechts begint maar begin niet langs meerdere kanten tegelijk, zodat je altijd de diamantjes mooi tegen elkaar kan laten aansluiten en je niet hier en daar moet gaan wringen om er nog eentje tussen te krijgen. Laat om dezelfde reden ook nergens gaatjes tussen om andere kleuren later te plaatsen. 

13-waar-beginnen-met-een-diamond-painting.jpg

Heb je een painting met veel kleuren, dan kan je beter ook meerdere schudbakjes gebruiken zodat je alle kleuren direct kan plaatsen. Leg bij iedere kleur het bijhorende symbool en kleurnummer in het bakje. (heel binnenkort zal je bij ons ook extra bakjes los kunnen bijkopen) Je hoeft niet voor iedere kleur een ander bakje te hebben, 2 tot 3 kleuren in 1 bakje is ook nog perfect doenbaar.

14-meerdere-bakjes.jpg

 

Hoe beginnen? Op de stof zit een speciale plakstof met daarover een laag beschermende folie. Trek die folie er een stukje af, zodanig dat een deel van het patroon kan bewerkt worden.

02-folie-weghalen.jpg

Tip: De vierkante steentjes moeten wel mooi tegen elkaar geplaatst worden of het loopt fout. Het is daarom aan te raden bij de eerste rij een lat te leggen en daar de steentjes tegen te plaatsen. Iedere volgende rij wordt tegen de vorige rij geplaatst.

Dat gaat het gemakkelijkste op de volgende manier:

1. De plakstof zit verder dan de tekening. Knip de rand van de folie af tot bijna tegen de tekening.

01-randje-knippen.jpg

2. plak dan het geknipte stuk folie terug op het canvas (draai de geknipte strook om, zodat de rechte kant van de folie tegen de lijn van de tekening komt)

04-randje-plakken.jpg
05-randje-plakken.jpg

Dit doe je langs alle kanten van de painting.

3. Nu kan je een lat leggen waar je gaat beginnen, op het gedeelte van de folie die je net hebt geplakt

06-lat-leggen.jpg

4. Op de stof staan langs de kant alle symbolen die voorkomen in het model met daarbij een nummer. Dat nummer stemt overeen met een kleur van de bijgeleverde diamantjes. Er kunnen meerdere zakjes met hetzelfde nummer (dezelfde kleur) in een pakket zitten. Sorteer alle kleuren voor je aan het plaatsen begint.

5. Giet een gedeelte van de eerste kleur die je gaat gebruiken in het bakje en schud er zachtjes mee heen en weer. De steentjes komen dan bijna allemaal vanzelf met de goede kant naar boven te liggen.

6. Plaats je eerste steentje in het hoekje. 

07-eerste-steentje-plaatsen.jpg

Maak je geen zorgen als het niet mooi recht ligt. Dat kan je later nog verschuiven en is gemakkelijker eens er een paar diamantjes geplaatst zijn.

08-eerste-steentje-ligt.jpg

7. Plaats nog enkele steentjes bij tot je een rijtje hebt van 5 tot 7 steentjes.

09-tweede-steentje.jpg

8. Nu kan je met je pen of pincet de diamantjes allemaal wat verschuiven, zodanig dat ze allemaal mooi recht naast elkaar liggen en tegen elkaar aansluiten, zonder dat er nog ruimte tussen zit

10-rijtje-aandrukken.jpg

9. Druk ze langs alle kanten aan waar nodig.

11-rijtje-aandrukken.jpg

Let er daarbij op dat het eerste steentje ook langs de zijkant mooi op de rand zit. 

12-rijtje-aandrukken.jpg

Heb je een paar rijtjes gedaan, dan kan je de lat wegnemen. Die eerste rij zal nu niet zo makkelijk meer mee verschuiven als je de laatst geplaatste steentjes op hun plaats schuift.

 

Pincet of pen met was gebruiken?

Bij een aantal pakketten is zowel een pen met was als een pincet meegeleverd. Je kiest zelf welk van de beide je gebruikt. De ene vindt de pen makkelijker in gebruik, iemand anders gebruikt liever het pincet. Test ze gewoon allebei uit en gebruik wat jij persoonlijk het beste vindt.

Bij het pincet is geen verdere uitleg nodig. Je pakt er gewoon je diamantjes mee op en drukt ze op de juiste plaats op de stof.

07-diamond-art-kind-maakt-het-pakket-300.jpg

 

De pen met was:

Het bijgeleverde blokje was, is bedoeld voor gebruik met de pen. Er zit een beschermend laagje over. Maak dat een stukje los, druk de pen licht in de was en sluit het laagje weer. 

"Prik" met de pen op een steentje in je bakje. Het diamantje zal er aan blijven hangen. Druk het op het bijhorende symbool op de stof. Als de pen de steentjes niet meer gemakkelijk opneemt, druk je ze terug even in de was en kan je weer verder. 

 

Opbergen voor later:

Om het werk op te bergen voor later, doe je de folie er terug over zodat de kleefstof op de stof ondertussen niet uitdroogt. Als je herbegint en er zit nog was opgedroogd en versteend in de pen, prik er dan in met een kopspeld of naald, zodat het door de pen valt (de steel is hol).  
 

 

Kies hier je pakketten Diamond Painting met vierkante steentjes.

 

Liever ronde steentjes gebruiken?  

diamond-painting-300.jpg

Naar de collectie Diamond Painting met ronde steentjes.

 

Toch liever borduren of knopen? Hier gaat het naar de diverse technieken van handwerkpakketten.