borduurpakketten, knooppakketten en diamond paintings

Verdachte dingen bij de handwerkfabrikanten

Stel: Je bent handwerkfabrikant en hebt 100 mensen die in je productiehal aan het werk zijn. Iedere dag produceren die mensen, allemaal samen, 100 verschillende modellen aan handwerkpakketten.

Er is veel vraag naar je pakketten en de zaken lopen goed. Je vindt ook nog ruimte om regelmatig nieuwigheden uit te brengen en je kan de productie aan want af en toe verwijder je ook een paar modellen uit je assortiment. Dat zijn pakketten die al heel wat jaren meegaan en de laatste tijd wat minder verkopen. Je vervangt dus regelmatig de modelletjes die niet meer zo goed lopen, door nieuwe modelletjes.

Dat is de normale gang van zaken. Maar…


Dan opeens gebeurt er iets onverwachts…

Er duikt een onbekend virus op dat in een mum van tijd, over de hele wereld, verspreid wordt. Het ene land na het andere kondigt lockdowns aan. De mensen moeten thuis blijven want het virus is heel besmettelijk en gevaarlijk, vermits er nog geen geneesmiddel voor bestaat en dodelijk kan zijn.

Zij die creatief zijn, en nu onverwacht veel meer uren thuis doorbrengen, doen steeds meer handwerk. Ze hebben opeens veel meer pakketten nodig. Zij die nog nooit handwerk gedaan hebben, vervelen zich en wagen het ook maar eens. Valt het mee, dan doen ook zij steeds meer handwerk.

Jij als handwerkfabrikant ziet opeens de vraag naar je pakketten ex-plo-de-ren want al deze handwerkende mensen samen hebben nu enorm veel pakketten nodig en wel allemaal tegelijk. Je kan de vraag niet meer aan en krijgt leveringsproblemen.

Op de koop toe, kan je ook die 100 mensen in je productiehal niet meer aan de slag houden want ze moeten meer afstand van elkaar hebben. Daardoor kan je nog maar 70 mensen tegelijkertijd aan het werk houden waardoor je productie verder daalt.

Aan de ene kant blijft de vraag maar stijgen, aan de andere kant kan (mag) jij niet voldoende produceren.

Wat doe je dan? Hoe ga je dit oplossen?


Dat er af en toe pakketten uit de collecties verdwijnen is heel normaal want er komen ook steeds maar nieuwe bij. Af en toe gebeurt dat zelfs met pakketten die nog niet zo lang in de collectie zitten. Maar de laatste tijd gebeurt juist dat laatste steeds vaker, en met meer pakketten op hetzelfde moment.

En dat… valt niet meer normaal te noemen.


Terug naar onze handwerkfabrikant…

Stel dat jij dit probleem zou moeten oplossen, hoe zou jij het aanpakken?

Je hebt nu dus nog 70 mensen die samen toch nog altijd 100 pakketten moeten geproduceerd krijgen. Dat gaat niet he? De back-orderlijsten worden steeds maar langer. Je verzuipt in de opdrachten en je kan niet voldoende leveren. De mails stromen toe. De telefoon staat roodgloeiend. Wat doe je?

De productie opdrijven kan en mag je niet. Nieuwigheden schrappen kan je ook niet, want nieuwe dingen brengen is noodzakelijk, altijd, onder alle omstandigheden.

Wat is dan je eerste idee?

Juist! Je haalt het aantal bestaande pakketten naar beneden en zorgt dat die 70 mensen maar 70 pakketten te produceren hebben in plaats van 100.

Daarmee is het probleem nog steeds niet opgelost want die stijgende vraag blijft aanhouden. Maar het helpt wel de lijst van nog te produceren modellen toch een béétje korter te maken, tijdelijk...

Je zal dus 30 pakketten moeten uitkiezen waarvan je de productie stopzet. Welke ga je schrappen? Kies je op basis van verkoopcijfers? Of kies je voor die waar het meeste productietijd voor nodig is? Een moeilijke keuze maar je moet knopen doorhakken en artikelen schrappen.

Je vertelt het natuurlijk niet aan de winkels want je wil niet dat zij op voorhand weten welke pakketten uit je collectie zullen verdwijnen.

Ondertussen beginnen de corona besmettingen terug te stijgen, wereldwijd. Komen er nieuwe lockdowns? Je zit nog steeds te dweilen met de kraan open door die eerste golf. Je houdt je hart al vast. Achter de schermen ben je koortsachtig op zoek naar oplossingen.

Je weet dat je nog meer maatregelen zal moeten nemen die niet in de smaak zullen vallen…


Niemand zegt het met zoveel woorden maar het lijkt er verdacht sterk op, dat juist dit nu aan het gebeuren is. Bepaalde pakketten, die niet eens zo lang in de collectie zitten, blijven een hele tijd niet leverbaar. Dan krijgen we plots te horen dat het artikel in kwestie uit productie genomen is. Dit gebeurt de laatste tijd steeds vaker, met steeds meer pakketten.

“Hoezo, uit productie? Het is er toch nog helemaal niet zo lang? En het verkoopt heel goed. Een heel aantal klanten zit er op te wachten. Komt het nog terug?”

“Nee, het is volledig uit collectie genomen.”

Meer uitleg wordt niet gegeven maar wij voelen in onze botten, dat er achter de schermen dingen gebeuren die niet leuk zijn en die eigenlijk ook niemand wil. Maar een mens moet nu eenmaal roeien met de riemen die hij heeft en het beste maken van moeilijke tijden.

Waarschijnlijk is het ook maar een kwestie van tijd voor alle merken op datzelfde idee komen en onvoorzien artikelen schrappen.


Wat wij bij Nafra kunnen doen, is onze klanten verwittigen. We willen jullie op tijd op de hoogte brengen van wat er volgens ons aan de hand is, zodat jullie niet binnen enkele maanden met spijt achterblijven en denken: “Had ik dit toch maar zien aankomen…”

Heb je je oog laten vallen op bepaalde pakketten? Wil je ze heel graag hebben? Stel het dan niet uit om ze aan te schaffen. Bestel ze beter nu, terwijl ze nog beschikbaar zijn. Je weet maar nooit, welke pakketten als volgende van de productielijst geschrapt worden…

Kies hier je pakketten om te bordurenknopendiamond painten. Heb je nog toebehoren nodig zoals borduurramen, binnenkussens, extra naalden, enz...? Voeg ze ineens aan je bestelling toe.

Gaat je bestelling boven de € 100 artikelwaarde? Kies dan nog een pakket extra en voeg het gratis aan je winkelwagentje toe. Zo heb je nog veel meer uren handwerkplezier, voor hetzelfde geld.