borduurpakketten, knooppakketten en diamond paintings

x Milieuvriendelijk en lokaal kopen kan ook online

Milieuvriendelijk en lokaal kopen kan ook online 

(verschenen in "De Zondag" - krant gratis af te halen bij de bakker op zondag)

Hier en daar hoor je oproepen om in bakstenen winkels te kopen. Online shoppen wordt soms bijna verketterd. Niets tegen kopen in een plaatselijke winkel maar de consument kijkt wel naar zijn voordeel. En voordelen heb je ten over als je online koopt. Tijdwinst is er een van. Je moet je niet verplaatsen en met openingsuren hoef je ook geen rekening te houden want je kan dag en nacht je aankopen doen.

Door de tegenstanders worden soms argumenten aangehaald die kant noch wal raken, zoals het aspect milieu.

Pakjes nemen samen de bus.

milieuvriendelijk-en-lokaal-kopen1-300.jpg

Online shoppen kan zelfs beter zijn voor het milieu dan wanneer we allemaal, elk in onze eigen auto, al onze aankopen zelf gaan ophalen, als we die aankopen ten minste niet aan de andere kant van de wereld doen. De bezorger rijdt immers niet heen en weer voor ieder pakje maar laadt alles samen in, voor zijn hele ronde en levert alle pakjes in dezelfde regio één voor één af. Het is alsof jouw en mijn pakjes en die van de hele buurt, samen de bus nemen.

Gezondheid en tijd

Hoeveel uitlaatgassen verspreiden we alleen al door in stads- en dorpscentra rondjes rijdend naar parking te zoeken? Als we ten minste nog met de auto tot in dat centrum geraken. Hoe lang staan we allemaal samen in de file, onderweg naar die stad? Hoeveel uitlaatgassen zitten we ondertussen zelf in te ademen? Wat is op lange termijn het effect daarvan op onze eigen gezondheid?

milieuvriendelijk-en-lokaal-kopen4-300.jpg

Als iemand merkt dat hij ergens op straat 50 Euro verloren is, dan panikeert hij. Bij de tijd die hij verliest staat hij dikwijls geen seconde stil. Nochtans kan je een verloren 50 Euro nog relatief snel terugverdienen terwijl je de tijd die je verliest, nooit van je leven nog terugkrijgt. De klokt tikt voor ons allemaal. Zouden we er dan ook niet beter eens bij stilstaan hoe we die tijd gebruiken? Kunnen we echt geen leukere dingen meer bedenken dan iedere dag zoveel uren nutteloos in de auto door te brengen?

De jobs van onze (klein)kinderen

Hoe meer online aankopen je doet in pakweg China, hoe slechter je de kaarten legt voor de professionele toekomst van je eigen kinderen en kleinkinderen, ook al zijn die nu nog niet eens geboren. Met iedere aankoop die je in het buitenland doet, help je de economie in je eigen land kapot te maken. Het resultaat daarvan op lange termijn is dat er geen geld meer zal zijn om zelfs leraars, postbodes of gemeentepersoneel te betalen. Als je in plaats van bij de buitenlandse winkels, bij de Belgische koopt, is ook dat probleem van de baan.

milieuvriendelijk-en-lokaal-kopen3-300.jpg

BTW en belastingen voor de staat

Koop je in Belgische winkels, eender of het een bakstenen of online handel is, dan komen de BTW en belastingen bij de Belgische overheid terecht en zorg je op die manier voor jouw eigen comfort en dat van je gezinsleden. Aanleg, onderhoud en verlichting van straten en pleinen, uitkeringen voor werkloosheid, ziekte, pensioenen en kindergeld, de bouw van scholen en noem maar op,... Het wordt allemaal betaald uit onze eigen economie.

Belgisch of buitenlands?

In België zijn handelaars verplicht hun vestigingsadres op hun website te vermelden dus is het makkelijk te achterhalen of je bij een Belgische of buitenlandse winkel koopt. Staat er geen adres? Dan is het er eentje die zich niet aan de wet houdt en kan je je de vraag stellen hoe betrouwbaar die dan is. Ook bakstenen winkels kunnen trouwens buitenlandse ketens zijn, zelfs al bevinden ze zich in het centrum van je eigen dorp of stad.

Betere service in bakstenen winkel? 

Hoe groter de winkel, online of baksteen, hoe groter ook de kans dat je daar als klant slechts een nummer bent. Heb je een klacht bij een grote keten aan de andere kant van de wereld? Dan blijkt contact krijgen dikwijls totaal onmogelijk. Bij een kleine Belgische winkel daarentegen krijg je meestal snel antwoord, bij sommigen zelfs op zondag. 

milieuvriendelijk-en-lokaal-kopen2-300.jpg

Onder de Belgische onlineshops vind je, als je even zoekt, ware pareltjes, die een service leveren die even goed is als die van hun bakstenen collega’s.

Sommige producten kan je online zelfs beter beoordelen als in een winkel met het product in de hand. Dat is o.a. bij handwerkpakketten het geval. Bij webwinkel Nafra.be zijn de foto’s op internet veel groter en gedetailleerder dan op de verpakking zelf. Zo kan je goed zien of iets te moeilijk is voor jou of niet. Je kan ook gebruik maken van de niet-tevreden-geld-terug garantie als je voor de eerste keer iets wil borduren en je twijfelt of het wel iets voor jou is.

Ook bij OndergoedVoorMannen.be krijg je een tevredenheidsgarantie. Als de naden van je ondergoed in de was zouden schuin trekken, krijg je je geld terug. Als een handelaar niet overtuigd is van de kwaliteit van zijn product, dan kan hij het zich niet veroorloven, zo een garantie te geven.

Kijk online voor het handwerk op:

www.nafra.be

en voor het ondergoed op:

www.OndergoedVoorMannen.be