Borduurnaalden: welke soort en welke maat gebruik je best?

In de meeste handwerkpakketten zit een naald bij in het pakket maar aangezien veel borduursters graag meerdere naalden tegelijkertijd gebruiken (1 naald per kleur draad), hebben we ook pakjes naalden in ons assortiment opgenomen, zodat je tijdens het borduren zoveel naalden kan gebruiken als je zelf wil.


Borduurtip: Het is gewoon handig dat je voor (bijna) iedere kleur draad ook een aparte naald hebt. Zo hoef je niet telkens draad in en uit de naald te halen maar kan je de kleur waar je mee bezig bent gewoon even laten wachten met naald en al, terwijl je die paar steken in een andere kleur er even tussenvoegt.


Maar welke naald gebruik je nu best voor welk soort borduurwerk?

Een paar algemene richtlijnen:

  • Borduur je op stoffen waar niet echt "gaatjes klaar zitten", zoals fijne katoen bij theenappen, die in platsteek of kruissteek geborduurd worden en die al voorgedrukt zijn, dan gebruik je best een naald met een punt, zodat je gemakkelijk door de stof kan prikken. Hiervoor kan je maten 5 tot 10 gebruiken, naalden die je ook als gewone "naainaald" kan gebruiken om bij voorbeeld een knoop aan een hemd te zetten.
    Voor hetzelfde soort handwerk maar op wat grovere stoffen kan je maat 18 tot 22 gebruiken, eveneens met punt.
  • Bij telpakketten worden stoffen gebruikt die al voorzien zijn van gaatjes, zoals bij voorbeeld aïda (die stof is geweven volgens de kruissteken die er op moeten komen, in vierkante blokjes. Een blokje = een kruisje). Omdat die gaatjes als klaar zitten, is het veel gemakkelijker om een naald te gebruiken zonder punt, zodat je niet in de stof prikt.
    De naald schuift bijna vanzelf in de gaatjes. Zo bekom je altijd mooie steken, die allemaal precies even groot zijn. Hetzelfde geldt voor stoffen zoals evenweave en kaaslinnen. Alhoewel die niet in blokjes geweven zijn zoals de aïda, zijn de stofdraden wel duidelijk te zien. Bij deze stoffen tel je meestal 2 draden in de hoogte en 2 draden in de breedte om je vierkantje te bekomen waarover je 1 kruissteekje borduurt. Ook bij deze stoffen is het veel gemakkelijker om mooie steken te maken als je naalden zonder punt gebruikt.
    Bij telpakketten vinden de meeste mensen maat 24 ideaal. Gebruik je wat dikkere stoffen, dan kan je maten 18 tot 22 nemen, (die wat dikker zijn)
  • Voor stramienen (die in halve kruissteek of kruissteek geborduurd worden), gebruik je best een stevige, dikke naald, bij voorbeeld maat 14 (zonder punt)


In de groep " toebehoren" vind je de verschillende soorten naalden en de verschillende diktes.

toebehoren-300.jpg

Naar de hele collectie handwerkpakketten.