borduurpakketten en knooppakketten

Tip 01 - Hoe maak je een kruissteek

Hoe maak je een kruissteek?

Kruissteken maak je altijd in 2 delen: eerst een hele rij halve kruisjes in één richting, daarna borduur je in de tegenovergestelde richting over dezelfde steken heen zodat een volledige kruissteek ontstaat. Als de steken goed zijn gemaakt, zie je langs de achterkant van het werk slechts korte, rechte draadjes, geen lange schuine.

achterkant03.jpg

Heb je achteraan korte draadjes, dan verbruik je weinig draad en zal je altijd voldoende garen in je pakket hebben zitten. Maak je de steken verkeerd en heb je achteraan lange draden, dan verbruik je meer draad dan nodig en heb je kans dat je bij bepaalde kleuren draad te weinig zal hebben.

Zorg dat de bovenste draad van ieder kruisje altijd in dezelfde richting valt, zodat geen wirwar van steekrichtingen ontstaat en het geheel er mooi egaal uitziet. Liggen de bovenste draden van de kruisjes van links boven naar rechts onder, dan maak je de eerste rij halve kruisjes van rechts boven naar links onder. Zo komt bij de tweede rij de bovendraad vanzelf in de goede richting te liggen.

meerdere-rijen.jpg

De techniek:

Om rechts onder te beginnen:

Haal de naald langs achter naar voor door de stof op de plaats waar de onderste, rechtersteek moet komen.  

01.jpg

Laat een eindje draad a.d. achterkant hangen van ongeveer 2 cm.

achterkant01.jpg

Dit draadeindje kan je onder een paar steken instoppen terwijl je borduurt. Hou hiervoor gewoon het draadeindje vast op de plaats waar je eerste steken zullen komen tot het onder een paar steken ingestopt zit.  Het restant knip je af.

achterkant02.jpg

Steek de naald terug in, links onder vanaf de plaats waar je net bent uitgekomen.

02.jpg

En je hebt het eerste halve kruisje.

Kom terug naar boven, direct boven waar je net hebt ingestoken.

03.jpg

Steek terug in, links onder van de plaats waar je draadje zit.

04.jpg

Ga zo de hele rij verder voor de hele rij steken die je in deze kleur moet maken.

05.jpg 06.jpg 

Aan de achterkant zie je korte, rechte streepjes.

achterkant03.jpg

Kom dan terug in de tegenovergestelde richting. Je start links boven en stopt de naald terug rechts onder in.

terug01.jpg

Weer van L. boven naar R. onder.

 terug02.jpg terug03.jpg

Maak alle steken van de terugkerende rij op dezelfde manier zodat je aan de achterkant een rij korte, rechte streepjes over de eerste rij legt.

De tweede rij (boven de eerste) begin je weer vanaf rechts naar links.

2derij1.jpg 2derij2.jpg 

Steken maken die mooi naast elkaar vallen zodat de tekening mooi gevuld wordt:

Maak je steken altijd in 2 halen: je steekt de naald in en haalt de draad door, je haalt de naald terug naar boven en haalt weer de draad door. Waarom? Dat je lees je in onze tip “Help, ik heb gaatjes tussen mijn steken”.
En neen, dat duurt niet langer. Met een trucje gaat het bijna net zo snel als dat je de naald in één beweging zou insteken en uithalen. En met ditzelfde trucje heb je het ook direct door als er zich op de achterkant een strop of knoop zou vormen.

Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming. 

Het Nafra team wenst je veel plezier met handwerken...

Naar meer handwerktips.

Naar onze hele collectie handwerkpakketten.