borduurpakketten en knooppakketten

Handwerk leren - stap voor stap

Volwassenen leren handwerk maken, stap voor stap 

 

(Kijk hier hoe " kinderen handwerk leren maken, stap voor stap")

 

Handwerk leren stap voor stap

 

Toen je uit je wieg kwam, ging je niet direct een marathon lopen. Je hebt eerst leren kruipen, staan, stappen,... Gaandeweg heb je vorderingen gemaakt, tot je op een gegeven moment heel hard kon lopen.

Met handwerk gebeurt er iets soortgelijks. Je gaat niet direct beginnen met pakketten die als "ervaring vereist" gemarkeerd staan. Hoe mooi ze ook zijn en hoe graag je ze ook zou willen maken, doe jezelf een plezier en leer eerst kruipen, staan en stappen voor je de race aanvat. Spring niet te ver ineens of je krijgt er vroeg of laat spijt van.  

Bij ieder pakket dat je maakt, zal je vorderingen maken. Net zoals toen je leerde lopen. Als je na een paar handwerken gemaakt te hebben, terug naar het eerste pakket kijkt, dan zal je fouten zien waarvan je niet wist dat je ze had gemaakt. Het zou echt spijtig zijn dat je die fouten meteen maakt bij net dat pakket, dat het pronkstuk in je woonkamer had moeten worden, niet?

Heb je nog nooit handwerk gemaakt, dan begin je vanzelfsprekend met...

 

Stap 1


Het allereerste handwerkje  in platsteek op stramien:

  • in platsteek = het allergemakkelijkste, bedoeld om "een naald te leren vasthouden" en met draad om te gaan. Je trekt lange draden van de ene lijn tot de andere en vult zo de vlakken op.
  • volledig in kleur voorgeschilderd stramien of met getekende lijnen op het stramien
  • dikke naald, dik garen en grof stramien, zo gaat het goed vooruit
  • snel klaar = snel resultaat en het smaakt naar meer
  • ook geschikt voor kinderen (vanaf 6 jaar)

een paar voorbeelden:

Borduren in platsteek

naar de  pakketten op stramien te borduren in platsteek

Is het supergemakkelijke platsteek handwerk je goed bevallen? Dan kan je verder met de volgende stap...

 

Stap 2:  


Je kiest zelf: fijn of grof?

Wil je verder op het grove stramien zoals bij de platsteekpakketten, dan zijn er twee mogelijkheden: borduren of knopen.

Of heb je toch al wat handwerkervaring en wil je liever aan het fijne werk beginnen? Ook dan heb je weer twee mogelijkheden: je neemt stoffen die voorgetekend / voorgedrukt zijn, of je neemt telpakketten. 

Bij voorgetekende dingen hoef je weinig of niet na te denken. Dat kan je dus gemakkelijk doen terwijl je TV kijkt of met een groep mensen samen zit te babbelen. Telwerk vereist concentratie en juist dat maakt telpakketten enorm populair, vooral in deze drukke en stressvolle tijden. Hoe dat komt,  dat ontdek je hier.

 

Een overzicht van de verschillende technieken:

1. Het grove werk: borduren of knopen


Borduren:

Misschien heb je zin in een kruissteekkussen? Je zou ineens kunnen overstappen naar kruissteek maar je zou ook een tussenstapje kunnen nemen en eerst halve kruissteek oefenen. Een kruissteek is immers niets anders dan twee over elkaar gemaakte rijen halve kruissteek.

Heb je al enige handwerkervaring en heb je ooit al wel eens iets in kruissteek gemaakt, dan kan je ineens met een kruissteekkussen beginnen maar bekijk toch maar best even  hoe je een kruissteek maakt op een manier dat je weinig draad verbruikt en geen dik pak overtollige draad op de achterkant van het borduurwerk krijgt. Ook langs de voorkant is het namelijk zichtbaar als op de achterkant dikke bobbels draad samengepakt zitten.

Als je nog maar je eerste stappen in handwerk zet en je kiest voor borduren op stramien, dan neem je best eerst een pakket in halve kruissteek voor je aan een volledige kruissteek begint. Zo  leer je de steek maken en een stramien hanteren. Neem niet meteen het allergrootste formaat dat je kan vinden, maar begin met een kleintje. Misschien zelfs best eentje voor kinderen. Zo heb je snel door of halve kruissteek iets voor jou is. Veel mensen doen deze techniek namelijk niet zo erg graag en maken veel liever pakketten in volledige kruissteek. 

Een paar voorbeelden van pakketten in halve kruissteek (er zijn altijd motieven voor kinderen, zowel als voor volwassenen):

Borduren in halve kruissteek, op voorgeschilderd stramien

Naar de collectie halve kruissteek pakketten.

Kan je een halve kruissteek maken en wil je over naar een volledige kruissteek? Dan vind je bij Nafra  een grote keuze in kruissteekkussens

Borduren in kruissteek, op voorgeschilderd stramien

Ook  kussenruggen, binnenkussens, schaartjes, extra naalden en meer kan je naar keuze bij je bestelling voegen.

 

Knopen:

Knoopkussens en -tapijten maken met voorgesneden stukjes draad en een haak, op stramien dat voorgeschilderd is. Een hobby die je misschien als kind al hebt beoefend. Misschien is dat wel al zo lang geleden dat je je niet goed meer herinnert hoe het ook al weer in zijn werk ging? Maar geen nood. Het is een beetje zoals fietsen. Je verleert het nooit echt. En de techniek heb je in geen tijd weer beet. Niet alleen kinderen, ook volwassenen, en ja, dat wil zeggen, niet alleen vrouwen maar ook mannen hanteren wel eens graag de knoophaak. 

In knooppakketten die voorgeschilderd zijn, zijn geen verschillende moeilijkheidsgraden. Je neemt een stukje draad en knoopt dat vast aan het stramien. Iedere knoop kan een andere kleur hebben als de vorige maar dat maakt de ene tekening niet moeilijker dan de andere. Het enige waar je moet op letten is dat je  goed licht hebt. Vooral als er veel kleuren in zitten of kleuren die sterk op elkaar lijken. Met tapijten of kussens waar de kleuren sterk contrasteren heb je het dan wel wat makkelijker maar dat is ook het enige verschil in moeilijkheid tussen de verschillende pakketten.

Nu zijn er ook knooppakketten met een telpatroon. Daar is het dan weer wat meer opletten geblazen. Om deze te kunnen maken zou je best al wel eens een voorgeschilderd knoopkussen of -tapijt hebben geknoopt, zodat je ten minste toch al de techniek beet hebt.

een paar voorbeelden:

Knopen met telpatroon of op voorgeschilderd stramien

Hoe je een knooppakket begint, een knoopkussen of -tapijt afwerkt? Hoe die knooptechniek juist in elkaar steekt? Dat hebben we allemaal voor jou  op deze website uitgeschreven. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt, meteen bij de hand. Bekijk hiervoor  onze handwerktips.

Naar de hele collectie knooppakketten.

 

2. Het fijne werk: borduren op voorgedrukte / voorgetekende stoffen, of telwerk

 

Voorgedrukte en voorgetekende stoffen:

Bij stoffen waar de tekening al op gedrukt of getekend is, kan je kiezen uit platsteek of kruissteek.

De platsteek is dezelfde techniek als bij de platsteek pakketten van hierboven, die op stramien worden gemaakt. Alleen zijn de steken hier op de stoffen veel gevarieerder van grootte. Waar je moet op letten, is dat je bij een vlakje zoals bij voorbeeld een groen bloemblaadje, start met de langste steek eerst. Daarnaast komen dan de steeds kleinere steken tot je bij het puntje bent aangekomen. Doe je dat in omgekeerde volgorde, dan liggen je steken halverwege het blaadje waarschijnlijk al in verschillende richtingen en niet meer mooi naast elkaar. Als je met de langste steek eerst begint, dan zullen je steken wel goed naast elkaar zitten en zal het resultaat veel mooier zijn.

Plasteken op stof worden voornamelijk op theenappen en lopers gemaakt:

Bekijk  de hele platsteek collectie.

Bij kruissteek op voorgetekende stof is de techniek hetzelfde als bij voorgeschilderde kruissteekkussens en telpakketten. Je maakt dus altijd eerst je rijtje halve kruissteekjes tot je aan een andere kleur komt, en dan maak je in tegenovergestelde richting er een rij halve kruisjes over, zodat er een volledige kruissteek ontstaat en je aan de achterkant zo weinig mogelijk overtollige draad hebt zitten.

Bij kruissteekpakketten heb je in veel gevallen ook nog afwerking te maken in steelsteek, stiksteek, Franse knoopjes,... Als er een dergelijke techniek bij komt kijken, dan vind je op het bijgeleverde patroon steeds een tekening en uitleg over hoe je die steek maakt. Bekijk op de website altijd goed de foto (en klik er op om te vergroten). Dan zie je duidelijk welke soorten steken er bij dat pakket te maken zijn.

Borduren in kruissteek, op voorgedrukte stof

Hier heb je  alle pakketten in kruissteek op voorgetekende stof.

 

Telpakketten maken:

De techniek die we als laatste hebben gehouden, is voor veel mensen de allerleukste vorm van handwerk, omdat je bij telwerk geen tijd hebt om aan zorgen en problemen te denken. Het ontspant je hoofd en je wordt helemaal "zen", zoals het effect toch opvallend dikwijls door beoefenaars van dit soort handwerk omschreven wordt, als je vraagt wat ze er zo leuk aan vinden.

Als je het nog nooit hebt gedaan, kies dan wel eerst een klein pakketje uit de groep " een allereerste telpakket".
Je weet wel, eerst kruipen, staan, stappen, lopen...
en dan komt pas de race :-)

Bekijk de foto's hieronder even aandachtig en je zal meteen het verschil in moeilijkheid zien.

1. Pakketten die geschikt zijn als allereerste telpakket:

2. een paar pakketten voor beginners:

3. een paar voor gevorderden:

4. en enkele voor ware specialisten:

Benieuwd wat telpakketten juist zijn en hoe ze dan een zo ontspannend effect hebben? Daar hebben we een aparte pagina aan gewijd. 

naar de volledige  collectie met de telpakketten:

Het Nafra-team wenst je veel plezier met je nieuwe hobby...