borduurpakketten en knooppakketten

Kinderen leren handwerk maken

Kinderen leren handwerk stap voor stap.

 

(Bekijk hier hoe het in zijn werk gaat voor  volwassenen die stap voor stap leren handwerk maken)

 

Stap 1:
Het allereerste handwerkpakketje voor kinderen:

  • in platsteek = het allergemakkelijkste
    even tonen hoe het moet en de kleine handjes kunnen verder
  • volledig voorgeschilderd stramien
  • dikke naald, dik garen en grof stramien, omdat kleine handjes naald en draad nog moeten leren hanteren
  • snel klaar = snel resultaat en het smaakt naar meer
  • geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

een paar voorbeelden:


Zijn de supergemakkelijke pakketjes in platsteek je goed bevallen? Dan kan je verder met de volgende stap...

Stap 2
Halve kruissteek op grof stramien:

  • Eenvoudige tekeningen om te leren "de lijnen te volgen" en de steek op de juiste manier te leren maken. Halve kruissteek is de basis om nadien een perfecte kruissteek te maken.
  • Goed begonnen is half gewonnen: aan de voorkant schuine streepjes, aan de achterkant korte, rechte streepjes, verticaal naar boven
    Belangrijk: Let hier goed op dat het van bij het prille begin op de juiste manier aangeleerd wordt. Als je aan de achterkant nog langere, schuine draadjes hebt dan aan de voorkant, in plaats van korte, rechte, dan doe je het verkeerd en ga je veel te veel draad gebruiken, waardoor je te weinig in je pakket zal hebben.

een paar voorbeelden:

...en een beetje moeilijker, hetzelfde als hierboven maar nu op wat fijner stramien. De tekeningen zijn ook een beetje meer gedetailleerd. Je moet al wat nadenken over welk kleurtje je op dat randje juist moet nemen, nog een steekje met het kleurtje waarmee je bezig bent, of toch maar beter al het nieuwe kleurtje nemen.

een paar voorbeelden:

Heb je de halve kruissteek goed in de vingers? Dan kan je alweer verder met de volgende stap...

Stap 3:
Volledige kruissteek op grof stramien, al een echt kussen, zoals de volwassenen het maken maar met tekeningen die speciaal voor kinderen zijn gemaakt:

  • volledig voorgeschilderd, grof stramien met dikke draad en dikke naald
  • eenvoudige tekeningen, met relatief grote vlakken in dezelfde kleur, speciaal voor kinderen
  • de basis van de halve kruissteek komt nu goed van pas, een kruissteek is immers niets meer dan 2 rijen van halve kruissteek, een rijtje in de ene richting (korte, rechte streepjes op de achterkant), en een rijtje in de andere richting terug (opnieuw korte, rechte streepjes op de achterkant).
    Nu is de halve kruissteek vanzelf een volledige kruissteek geworden. De voorkant is prachtig geworden. Het stramien is mooi opgevuld en vol kleur.
    De achterkant ziet er niet slordig uit met dikke pakken garen kris kras door elkaar, maar het stramien is langs deze zijde overal nog duidelijk zichtbaar.
    Is dat niet zo? Dan heb je nog wat oefening nodig.
    Is het wel zo? Dan heb je het heel goed gedaan! Je hebt weinig draad verbruikt en een goede basis gelegd om later telpakketten te maken. En dan wordt het pas écht leuk om te doen!

een paar voorbeelden:

Wil je ineens verder met stap 4, het telwerk? Of liever eerst eens een andere techniek leren zoals knopen? (ook wel smyrna genoemd)

Knoopkussens of knooptapijten: knopen op voorgeschilderd stramien. Veel gedaan door volwassenen maar ook kinderen laten zich niet onbetuigd. Wat je wel nodig hebt is wat geduld om draadje per draadje aan het stramien te "knopen" met de bijhorende haak. Daarom is het niet echt geschikt voor de hele kleintjes maar vanaf 7-8 jaar lukt het meestal goed. (heel handige kinderen kunnen er zelfs al wat jonger aan beginnen)

Hoe het allemaal in zijn werk gaat is duidelijk met tekeningen uitgelegd op de handleiding in het pakket. Je begint met je kleuren te sorteren en je hangt een draadje van iedere kleur aan de kleurlegende (= de kleurblokjes) op de zijkant van het stramien. Zo kan je als je aan de kleur twijfelt altijd even op de zijkant gaan kijken en als het nodig is zelfs je draadjes er even naast gaan leggen (is natuurlijk vooral van belang bij tekeningen waar meerdere tinten van dezelfde kleur in zitten). De techniek zelf is gemakkelijk. In de tijd dat je alle verschillende kleurtjes aan de blokjes hebt geknoopt heb je het al beet en kan je aan het "echte werk" beginnen.

Je begint onderaan en knoopt van links naar rechts en werkt zo verder naar boven. Je hoeft niet altijd de hele rij ineens af te werken maar je kan ook met wat kortere rijen werken. Maak dan wel bij iedere rij een paar knoopjes minder dan bij de vorige, zodat je een schuine kant krijgt. Doe je dat niet, en maak je een rechte kant, dan zal je het moeilijker hebben om de haak in je stramien te krijgen als je terug onderaan verder wil gaan. Als je een schuine rand hebt gemaakt, dan lukt het je wel gemakkelijk.

een paar voorbeelden:

En dan terug naar de kruissteek maar nu gaan we op stof beginnen in...

Stap 4: 

In plaats van op stramien doen we het nu op stof en we gaan de steekjes van een patroon tellen en op die manier overbrengen op de (onbedrukte) stof, net zoals de volwassenen het doen. We beginnen natuurlijk wel met heel eenvoudige pakketjes, met gemakkelijke tekeningen. En natuurlijk zijn er ook daar weer een aantal bij die speciaal voor kinderen zijn gemaakt...

  • je begint in het midden van de stof en werkt zo naar de buitenkanten toe
  • lees eerst goed de instructies door die in het pakket zitten
  • en dan kan de pret beginnen
  • je bent heel geconcentreerd bezig (je moet wel, of je telt verkeerd en dan kan je herbeginnen)
  • je hebt geen tijd meer om je zorgen te maken over die toets wiskunde van gisteren

een paar voorbeelden:

.

Stap 5

Je hebt nu alle stappen doorlopen om handwerk te leren en kan verder met handwerk voor volwassenen. Start met "eerste telpakket", ga verder met "geschikt voor beginners", daarna volgt "voor gevorderden" en als het een echte verslaving wordt en jij een echte specialist bent geworden, dan maak je ware kunstwerken met de collectie "ervaring vereist"

een paar voorbeelden: 
1. Pakketten die geschikt zijn als allereerste telpakket:

   

2. een paar voor beginners:

3. enkele voor gevorderden:

4. en enkele voor ware specialisten:

naar de  collectie met de telpakketten:

Is het je opgevallen dat de pakketten op de onderste rij veel moeilijker zijn dan die van de bovenste rij?

Het Nafra-team wenst je veel plezier met je nieuwe hobby...