Tip 04 - Hoe maak je een knoopsteek
Hoe maak je een knoopjessteek (Frans knoopje - Franse knoopsteek)?
De techniek:
Een knoopsteek maak je niet echt met knopen maar het lijkt wel op een knoopje.
Stap voor stap:
- Hou de naald onder je stof. Kom naar boven door een gaatje waar de knoop moet komen. Haal de draad helemaal naar boven.
- Leg de draad naar de linkerkant en hou hem vast met je linkerhand.
- Pak dan met de punt van je naald (met de rechterhand) die draad op, waarbij je de naald eerst van jou weg beweegt, dan de draad schept en de naaldpunt terug naar jou toe beweegt. Er ligt dan 1 lus op de naald. (zie foto 1)
- Trek met je linkerhand langzaam de draad aan, zodat de lus rond de naald getrokken wordt. Schuif daarbij de draad zo dicht mogelijk tegen het punt waar de draad uit de stof naar boven is gekomen. (zie foto 2) Als je de naald te ver van de stof houdt, waardoor daar extra draadlengte blijft zitten, dan gaat het fout.
Zet ondertussen de punt van de naald op de stof, daar waar je ze gaat insteken (zie foto 3). De vastgetrokken lus schuift naar de punt van de naald. Als die punt op de stof staat, kan de draad niet van je naald schuiven.
- Steek de naald dan door de stof en trek voorzichtig de draad naar onder. Hou ondertussen boven de stof met je linkerhand de draadlus vast, waarbij je er op let dat de draad niet in de knoop geraakt of extra lussen maakt. Je kan er ook een naald tussenhouden tot het knoopje volledig gevormd is en mooi op je stof terecht is gekomen.
Variatie:
Met 1 lus rond de naald krijg je fijne knoopjes. Soms heb je ook dikkere knoopjes nodig (zoals bij voorbeeld bij een variatie van grotere en kleinere bloempjes in een bloemenveld). Die dikkere knoopjes vorm je dan door je draad niet 1 maar 2 keer op te scheppen. (zie linkerfoto hieronder) Op de rechterfoto zie je het verschil tussen 1 lus op de naald (zie de 2 bloempjes aan de rechterkant) en 2 lussen op de naald (zie de 4 bloempjes aan de linkerkant)
Veel gemaakte fouten - Waar moet je op letten?
1. De naald op de verkeerde plaats terug insteken
Steek nooit de naald terug in op dezelfde plaats als waar je ze naar boven haalde maar zorg dat er een (weefsel)draadje tussen zit.
Borduur je op evenweave of kaaslinnen, waarbij je 1 kruissteek altijd over 2 draden naar boven/beneden en 2 draden naar links/rechts maakt, haal dan bij het maken van een knoopsteek je naald naar boven op de plaats waar je dat voor een kruissteek zou doen, en steek terug in 1 draadje verder, in plaats van 2 draden verder. (of omgekeerd)
Ben je op aïdastof bezig, kom dan naar boven in een gaatje en steek terug in, in het midden van het blokje (of omgekeerd).
Moet de knoopsteek bovenop een reeds gemaakte kruissteek komen? Zorg dan dat er tussen uitkomen en weer insteken, een (borduur)draad van de kruissteek zit.
Steek je de naald terug in, in hetzelfde gaatje als waar je ze naar boven haalde, en zit er niets van draad tussen, dan zal je bij het aantrekken van de draad, de knoop naar de verkeerde kant van de stof trekken. Soms verdwijnt de knoop daardoor volledig, soms gedeeltelijk. In elk geval zal de knoop nooit goed op je stof liggen.
2. De draad aantrekken zonder hem daarbij naar de punt van de naald te brengen
Terwijl je de draad aantrekt met je linkerhand (zie foto 3) moet je hem zo ver mogelijk op de punt van de naald zetten. Er mag geen extra draad blijven zitten tussen de plaats waar de draad door de stof naar boven kwam en de naald. Zit daar teveel draad, dan wordt het knoopje niet mooi gevormd.
3. De draad te snel doortrekken, waardoor er extra knopen en lussen gevormd worden.
Als je de draad langzaam doortrekt en tegelijkertijd met je andere hand een vinger (of een naald) tussen de lus houdt, kan de draad niet in de knoop slaan.
4. Knoopsteek en andere steken niet in de juiste volgorde maken
Als je knoopsteek moet maken tussen kruissteek en andere steken door, hou dan altijd de knoopsteek voor het allerlaatste. Die moet namelijk bovenop de kruissteek komen, niet ertussen. Bij knoopjes is het de bedoeling dat ze bovenop het handwerk liggen, dus moet je die ook helemaal op het einde maken, nadat de kruissteek en eventuele andere afwerking zoals stiksteek of spansteek is gemaakt, tenzij uitdrukkelijk anders op je patroon aangegeven is.
Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming.
Het Nafra team wenst je veel plezier met handwerken...
Naar meer handwerktips.
Naar onze hele collectie handwerkpakketten.