Tip 08 - Hoe maak je een drie vierde kruissteek

Hoe maak je een 3/4 kruissteek (drie vierde kruissteek)?

 

Het nut van een drie vierde kruissteek:

Stel: Je wil een blauwe bal borduren in een groen grasveld en dat moet gebeuren in kruissteek. Maar die bal is niet zo groot. Je hebt maar een steekje of 4-5 breedte. En een kruissteek is nu eenmaal een vierkant. Daar is geen weg naast. 

Hoe krijg je die bal dan rond? 

Optie 1: Je laat de hoeken weg... Niet echt een optimale oplossing want dit lijkt meer op een ster dan op een bal.

Optie 2: Je laat de hoeken er toch bij... Nu heb je een echt vierkant met scherpe hoeken. Dit lijkt nog veel minder op een bal.

Optie 3: Je maakt de hoeken in een 3/4 kruissteek. Nu zijn de hoeken een beetje afgerond want dat vierde beentje ontbreekt gedeeltelijk.

 

Vanuit het middelpunt bekeken:

Als je een kruissteek vanuit het middelpunt bekijkt, dan heeft die 4 beentjes. Als je 3 van die beentjes in je originele kleur borduurt en je maakt het 4de beentje voor de helft in een andere kleur, dan is de hoek een beetje afgerond. Het is trouwens niet de bedoeling dat je veel ziet van dat korte stukje in die andere kleur. Het moet alleen de leegte wat vullen die ontstaat als je het steekje van de hoofdkleur korter maakt.

 

Hoe ga je tewerk? De techniek:

1. Bepaal wat je belangrijkste kleur is. Bij een bal op een grasveld is dat de kleur van de bal. Het gras is de achtergrond. 

2. Met de minder belangrijke kleur maak je eerst de helft van dat vierde beentje (zie foto 1). Als je op evenweave stof borduurt, dan maak je een kruissteek over 2 draden. In het geval van een drie vierde kruissteek, maak je dat stukje van dat 4de beentje over 1 draadje in plaats van over 2. Je maakt die steek dus half zo lang als je normaal zou doen. Tot in de helft van je steek, om precies te zijn. 

Bij Aïda borduur je over een blokje (1 blokje = 1 kruissteek). Voor onze foto's hebben we Aïdastof gebruikt. Hier kan je niet over draden borduren, dus je steekt je naald in het midden van dat blokje in, in plaats van in het gaatje ernaast (zie foto 1).

Op foto 2 zie je het resultaat.

3. Je neemt je belangrijkste kleur en daarmee maak je een halve kruissteek (zoals bij een normale kruissteek). Daarna maak je de andere helft van dat vierde beentje in diezelfde kleur. Je steekt daarbij in datzelfde gaatje waar die eerste kleur stopt.

 

Veel gemaakte fouten - Waar moet je op letten?

Let op de richting van je bovendraden (van je kruissteken). Gaan die van links onder naar rechts boven, zorg dan dat ook bij die drie vierde kruissteek die bovendraad in dezelfde richting blijft lopen. Ligt je bovendraad in de richting waarin je de halve kruissteek moet maken? Dan steek je je naald bij het maken van dat 4de beentje, onder die draad van de halve kruissteek. Die bovendraad ligt dan in dezelfde richting als je andere steken.

In de tegenovergestelde hoek zal net je halve kruissteek de steek zijn die in 2 kleuren moet geborduurd worden. Dan leg je de primerende kleur bovenop die halve kruissteek in plaats van eronder.

 

Nog niet rond genoeg?

Voor een nog ronder resultaat kan je nog stiksteek rond de bal maken zodat ook de randjes van de kruissteekjes in dezelfde kleur opgevuld worden (stiksteek 1-draads borduren)

 

Toepassingen:

Een drie vierde kruissteek kan je niet alleen gebruiken voor ballen en andere ronde objecten. Soms heb je bij voorbeeld bij de rand van een gezicht "uitsteeksels" die je liever weg zou hebben. Ook op dergelijke plaatsen kan je dan een 3/4 kruissteek maken. Zo wordt de rand "vloeiender".

 

Op een telpatroon:

Soms kom je op een telpatroon 3/4 kruissteek tegen. Daar wordt hij aangegeven door middel van 2 verschillende symbolen in 1 vakje. Die symbolen zijn net dezelfde als op de rest van je patroon, alleen kleiner want ze moeten natuurlijk met 2 in dat ene hokje passen. En daar schrikt men soms van maar zoals je ziet is er geen reden tot paniek. Het is gewoon de 3/4 kruissteek die je daar moet maken als manier om randen en bogen wat ronder te maken.   

Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming. 

Het Nafra team wenst je veel plezier met handwerken...

Naar meer handwerktips.

Naar onze hele collectie handwerkpakketten.