borduurpakketten en knooppakketten

Een knoopkussen afwerken

De afwerking van een knoopkussen: 

Belangrijk! De voorbereiding:

Heb je een kussenrug met een hotelsluiting, speld die sluiting dan dicht langs de averechte kant van de rug, zodat je de opening niet open rekt tijdens het afwerken.

Heeft de rug een rits in het midden? Open die rits dan een klein beetje, juist ver genoeg om er met je vingers door te kunnen om langs de verkeerde kant te kunnen openen eens de rug op het kussen vastgenaaid is.

Leg de rug, met de goede kant naar boven, plat op tafel en leg daar de geknoopte kant van het stramien bovenop. Wat later de buitenkant van het kussen zal worden, zit nu volledig aan de binnenkant. Zet vast met een paar kopspelden.

(Klik op de foto's om te vergroten)

knoopkussen-afwerken-1.jpg

Verwijder de draden van de kleurlegende uit het stramien.

knoopkussen-afwerken-2.jpg

Duw de geknoopte draden ver genoeg naar binnen, zodat ze niet tussen de naad vast komen te zitten. Dat is later niet meer goed te maken, is ook niet te camoufleren en het is ronduit lelijk.

knoopkussen-afwerken-3.jpg

Naai vast met kleine stiksteken, met dubbel naaigaren. Het naaien doe je best langs de kant van het stramien, zodat je een beter overzicht hebt. Naai een steek in ieder hokje van het stramien.

Naai af en toe een steek dubbel, vooral de eerste en laatste paar steken bij iedere hoek.

Gebruik je een rug zonder opening, dan begin je te naaien vanaf 3-4 cm voor een hoek, en eindigt op 3-4 cm voorbij de laatste hoek. Het middelste gedeelte van die ene kant laat je voorlopig open. Gebruik je een rug met opening in het midden, dan naai je de zijden alle vier vast.

Knip overtollige stof en stramien weg op 3 cm van de randen. Indien gewenst kan je de stofranden ook nog oversteken zodat ze niet kunnen gaan rafelen.

Is het naaiwerk klaar, open dan opnieuw de dichtgemaakte sluiting van de kussenrug en draai het werk binnenste buiten, zodat de goede kant aan de buitenkant komt te zitten. Stop je hand in het kussen en duw met je vingers alle randen (en vooral in de hoeken) goed naar buiten.

knoopkussen-afwerken-5.jpg

Stop er een binnenkussen of vulling in en naai het open gelaten gedeelte van de laatste kant dicht indien je een kussenrug zonder sluiting hebt gebruikt.

knoopkussen-afwerken-6.jpg

Veel plezier ermee!

Hoe knoop je een kussen of tapijt?

Hoe werk je een knooptapijt af

Naar andere handwerktips.

Naar de collectie knooppakketten.

Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming.