borduurpakketten en knooppakketten

Een knooptapijt afwerken

Een zelf geknoopt tapijt afwerken, hoe doe je dat?

(Hoe je een tapijt knoopt leer je hier)

De afwerking van een rechthoekig, zelf geknoopt tapijt:

Heb je tijdens het knopen al 2 randen dubbel geplooid en over dubbel stramien geknoopt, dan heb je daarna nog slechts 2 randen over. Plooi die naar achter en naai met kleine steekjes tegen de rug van het tapijt vast. Naai niet door de geknoopte draden maar enkel door het stramien.

Heb je de 2 randen niet vooraf dubbel geplooid, dan knip je die op ongeveer 3 cm af en werk je ze op dezelfde manier af als bij de andere kanten. Bij rechte kanten is het niet nodig een afboordlint over te naaien.

De afwerking van een gevormd knooptapijt:

1. Verwijder de pluizen.

knooptapijt-afwerken-1.jpg

2. Knip het stramien een 3-tal cm rondom de tekening af over een lengte van 30-40 cm. Maak de draden van de kleurlegende los, indien die in de zoom zouden vallen.

knooptapijt-afwerken-2.jpg

3. Plooi de onbewerkte randen om naar de achterkant van het tapijt. Naai de rand met naaigaren en kleine steekjes vast op de rug van het tapijt.

Let er goed op dat elk ruitje van het omgeplooide stramien vastgenaaid wordt aan de draden van het geknoopte stramien en niet aan de draden van de steken.

Op sommige plaatsen zal je plooitjes (=2) moeten leggen in de zoom. Maakt de omtrek van je knooptapijt bogen zowel naar buiten als naar binnen, dan zal je ook op bepaalde plaatsen inkepingen (=3) moeten knippen om het stramien plat te houden. Let goed op dat je niet te ver knipt.

Heb je de 30-40 cm vastgenaaid, dan doe je het volgende stukje van een 30-tal cm. Je werkt in stukjes om uitrafelen van het stramien te voorkomen. Ga op dezelfde manier verder over de gehele omtrek van je knooptapijt.

knooptapijt-afwerken-4.jpg

4. Leg het afboordlint met de rand tegen de buitenste rand geknoopte steken en naai het lint aan het geknoopte stramien vast.

knooptapijt-afwerken-5.jpg

Plooi het lint goed naar achter en naai de andere zijde van het lint tegen de onderkant van het tapijt aan de draden van het stramien vast. Doe dit ook stukje voor stukje en leg plooitjes in het lint waar nodig. Het kan nodig zijn dat je de ene keer de plooitjes langs de linkerkant en een andere keer de plooitjes langs de rechterkant van het lint moet leggen, alweer volgens de bogen die de omtrek van je tapijt maakt.

Heb je grote inkepingen in het stramien, dan kan je op die plaatsen het lint een draai geven. (=4)

knooptapijt-afwerken-6.jpg

Het is belangrijk om met kleine steekjes te naaien, zodat elk vierkantje van het stramien vastgemaakt wordt aan beide kanten van het lint.

Hoe knoop je een kussen of tapijt?

Hoe werk je een knoopkussen af

Naar andere handwerktips.

Naar de collectie knooppakketten.

Deze tips worden jou aangeboden door Nafra. Ze mogen in geen geval gekopieerd of gedupliceerd worden, onder welke vorm dan ook, geheel of gedeeltelijk, zonder onze uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming.